1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Články

MČSR v ST 2016 - Stručné ohlédnutí

Ve dnech 8. – 10. dubna 2016 proběhlo v Púchově společné mistrovství České a Slovenské republiky v silovém trojboji. Mistrovství se zúčastnilo celkem 152 závodníků ze tří federací: SAS, AWPC a FČST. A co říci k vlastní soutěži? Zkusme to třeba takto:

Prostředí.

MČSR probíhalo v pěkném prostředí sportovní haly. Vybavení a prostoru byl dostatek. Zázemí, včetně občerstvení, bylo výborně zajištěno.

 

Zajištění, organizace, ICT.

Na výborné úrovni. Člověk to většinou ocení, až když vyjede jinam. Takže za 1 s hvězdičkou

Nakladači.

Vše frčelo a určitě přispěli k tomu, že jsme skončili s tak početným startovním polem včas a bez zranění. Navíc, nadřeli se více než my závodníci. Díky kluci! Palec nahoru.

Startovní pole.

Možná se to zdá nezajímavé, ale při podrobném prozkoumání zjistíme zajímavé věci.

Do soutěže nastoupilo 18 žen. To není málo. Takže počet žen se zvyšuje a to nejen počet, ale i výkony našich dam. A ještě jeden poznatek pro pány (prosím, dámy nečtou): „Pánové, přece jen máme v Čechách a na Slovensku nejhezčí baby! Co?“

Dále do soutěže nastoupilo 76 závodníků v Teens a Junior, 39 Open a 19 Masters

Takže suma sumárum. 12 % žen. 50 % Teens a Juniors, 26% Open, 12 % Masters. Před nedávnem jsme prohlásili, že naše federace nemůže být postavena pouze na starších závodních, že si musíme vychovat mladou a vlastní generaci, která to jednou převezme. No a těch 50 % „omladiny“ snad je výsledek našeho úsilí. Takže do budoucna máme na čen stavět.

Výkony.

Výkony byly výborné, o čemž svědčí to, že celkem bylo na MČSR úspěšně překonáno 122 národních (slovenských i českých) rekordů. Zajímavé číslo. Pokud se pak podíváme na výsledky lze určitě souhlasit s tvrzením, že starší si výkonnost potvrzují (pokud ji nezlepšili) a „omladina“ a naše dámy jdou stále nahoru. Takže se máme v budoucnu na co těšit.

Rozhodčí.

Rozhodčí byli akreditováni z FČST a SAST. Věříme, že se jim podařilo udržet laťku hodnocení nastavenou v minulém roce na MČSR v Praze. Takže dle mého pohledu zřejmě za 1 (jak jinak, když jsem sám rozhodoval).

Potěšující je však jiné zjištění, které jsme jako rozhodčí a i organizátoři zaznamenali. Minulý rok jsme jasně deklarovali, že v nastaveném trendu posuzování budeme pokračovat i v příštích letech. A co se stalo?.. Na MČSR bylo u dřepů minimum pokusů neplatných z důvodu hloubky. Snad ani nikdo nevypadl na dřepu kvůli hloubce. Minimum odrazů na benči. Ano, občas se někdo trefil do povelu Press, ale odrazů bylo minimum. Velký pokrok je i u mrtvého tahu. Pokusy neplatné z důvodu vrážení kolen pod osu, nebo tažení osy po stehnech snad nebylo ani do 10. Takže obrovský pokrok v technice a provedení. Závodníci tak ztrácí daleko méně pokusů pro technické chyby. A dále si naši borci tak mohou být jisti, že když prošli na MČSR, projdou bez problémů i na mezinárodních soutěžích.

Závodníci.

Byl to jeden kompaktní tým. Perfektně spolupracovali mezi sebou a nástupy na pokusy včetně vystupování byly profesionální. Rovněž velký pokrok.

Zájem o soutěž.

Možná to bude znít patriotsky, ale o soutěž byl skutečně zájem. Ostatně jako o jiné pod námi pořádané. Na internetu zhlédlo soutěž v přímém přenosu rovných 3.172 diváků. Což nás katapultovalo na první příčku sledovanosti. To je cca 1.269 na den (vysílali jsme 2,5 dne). Dobré číslo

A co na závěr?

Byla to super soutěž se super lidmi. Děkuji všem pořadatelům (našim přátelům na Slovensku) za perfektní MČSR. Příští rok Vám máme u nás co oplácet. Snad se nám podaří laťku udržet.

Děkuji všem závodníkům a jejich doprovodu za účast. To oni udělali ze soutěže kvalitní sportovní zážitek. Zároveň jim gratuluji k výkonům a děkuji za profesionální přístup a vystupování. Díky technickému zajištění a zázemí. Bez Vás bychom byli v háji.

Prostě díky všem za krásný víkend plný krásných zážitků a nových přátelství. Bylo mi ctí se s vámi všemi setkat a spolupracovat.

Snad jsem na nic nezapomněl. A pokud ano, tak velké „Sorry“, nebyl to úmysl. Nashle příště a to v Semilech na benči.

Libor Hurdálek

FČST pořádala

Logo s datem neprhledn male 2

Logo ME  male