1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Powerliftingczech-GPC

Czech Army Strongman 2012 - Report

 (text: Radovan Kaděra)

Dne 21.4.2012 se ve Valticích uskutečnila celorepubliková soutěž ozbrojených složek s názvem „Czech army strongman". Jednalo se v pořadí již o třetí ročník této soutěže, který potvrdil, že silový závod tohoto typu má velký úspěch u vojáků, policistů ale také například hasičů.

Mě poprvé, jako člena roty Brněnského Krajského vojenského velitelství,  napadlo uspořádat soutěž tohoto typu před třemi lety. Mám dobrý pocit z toho, že začíná být tento závod v AČR oblíbený a myslím, že to je zejména díky jeho jedinečnosti.  Armáda preferuje závody spíše vytrvalostního charakteru nebo střelecké soutěže, nicméně tohle tady chybělo a jsem rád, že se nám společně s Karlem Černochem, zástupcem Československé obce legionářské, podařilo prosadit jej do plánu akcí pod hlavičkou MO. Proto Vám přináším tento report, aby si i ostatní členové jak armády, tak policie či Vězeňské služby nebo Hasičů  a ostatně i ostatní příznivci těchto sportů mohli přečíst, jak soutěž probíhala a příště se třeba sami také účastnit.

Počty startujících každoročně stoupají a závod tak získává velkou oblibu. Jde zde hlavně o sílu, ale také psychickou schopnost zvládat zátěž a vůli porvat se s překážkami. Letos se utkalo deset tříčlenných družstev a potvrdila se i rostoucí výkonnost zúčastněných.  V dalších závodech jednotlivců se pak utkalo 19 borců v mrtvém tahu a 6 borců ve vrhu koulí. Soutěže družstev se skládali ze 4 náročných disciplín. Zahajovalo se na benčpresu se 70 kg činkou, kde soutěžící v čase 5 minut museli vytvořit co nejvyšší počet platných pokusů.  Vypadalo to jednoduše, ale svalstvo na hrudníku bylo po pár minutách již značně unavené a pokusy v poslední minutě už byly pravdu prováděny se značným úsilím. V této disciplíně se jednoznačně nejlépe vedlo družstvu AČR Bučovice ve složení Pavel Hincák, Petr Zahnáš a Marcel Stanovski, které vytvořilo fantastických 203 opakování. Druhé v pořadí bylo družstvo 102 průzkumného praporu ve složení Pavel Kubík, Martin Firych a David Červený, řečený „Červenáček" s rovněž fantastickými 195 platnými pokusy. Naši věrní kamarádi ze 601 RZ Pavel Kalaš, Rudolf Ruský a Michal Przeczek, kteří nevynechali zatím ani jediný ročník, zde skončili na třetí pozici se 180 nabenčovanými pokusy. Team Power Břeclav řešil zranění, když Marku Ruskovi při odkládání spadla z výšky přes půl metru na kořen nosu činka se 70 kg. Družstvo na moment vypadlo, Marek byl chvilku mimo, ale během pár desítek vteřin se Marek rozhodl dobojovat to a nabenčovali 164 benčů, i přes to, že byli téměř minutu paralyzovaní, když bezprostředně po pádu činky bylo prvotní Markovo zdraví.  Marek to odnesl dvěma stehy a již je v pořádku.

Další disciplínou byl vrh atletickou koulí. Každý z družstva měl tři pokusy, z nichž nejlepší se sčetly a součet tvořil výsledek týmu. Tady již byl každý nedostatek znát, a pokud někdo z týmu byl výrazně slabší, celý tým se hluboko propadal a ostatní to za něj nemohli dohnat, jako na benčpresu. Zde dokázaly všechny tři první týmy přehodit hranici 31 metrů. Kraloval tým oddílu Power Břeclav ve složení Marek Ruska, Attila Szeman a Marek Omelka s výsledkem 31,49 m. Druzí byli již zmiňovaní vojáci z Bučovic s výsledkem 31,27 m a na třetím místě také již zmiňovaná 601 rota Z s výsledkem 31,08 m.

Třetí a velmi náročná disciplína byla přenášení břemene na vzdálenost 12 metrů. Jako závaží jsme zvolili dvě šedesátikilové jednoručky, čili soutěžící „táhl" plnotučných 120 kilogramů. Každý z družstva musel ujít 12 metrů pro zisk jednoho bodu. Za dalších 12 metrů se načítal další bod, za třetích dvanáct metrů další atd. Výsledky bodového hodnocení družstva se pak sečetly a tvořily výsledné bodové hodnocení týmu. I když to celé vypadalo jednoduše, tak lehké to nebylo. Trhačky nebyly povoleny, a tak největší problém borcům činil úchop. Již po pár metrech činky v rukou nepříjemně klouzaly a kdo nedokázal udržet prstama osku, měl smůlu. Jakýkoliv kontakt činky se zemí ukončil někdy doslova trápení soutěžícího a jeho boj se sebou samým. Pro diváky se stala tato disciplína jednou z nejatraktivnějších.  Na metu nejvyšší zde dosáhl tým KVH 43 pěší pluk, který do té doby proplouval někde mezi průměrnými a nepatřil k favoritům. Nicméně Kamil Pecháček, Petr Hofbauer  a Roman Dvořák zde neskutečně zabojovali, když zisk jejich družstva činil plných 14 bodů. Jako druzí až třetí se zde s 12 body shodně umístili Power Břeclav a Bučovice.

Naprosto divácky nejatraktivnější byl „Atlasův kámen". Tedy disciplína, kde musel každý soutěžící v čase třičtvrtě minuty přehodit zednickou „kozu" nastavenou na výšku 1,30 metru balvanem vážícím téměř 80 kg. Jednotlivé body se sčítaly a opět daly výsledek celého družstva. Tahle disciplína byla provázena bouřlivými emocemi a mohutnou podporou obecenstva.  Nutno dodat, že všichni měli zapsán alespoň jeden platný přehoz. Statečně zde zabojovali i naši veteráni z PZ 42 Karel Černoch, Jindřich Starý a René Klozík, kteří vybojovali 9 přehozů. O třetí místo za 15 přehození se zde dělila družstva AZ KVV Brno ve složení Lukáš Pudelka, Jan Janiga ,Milan Hamerník a 102 průzkumný prapor. Druzí byli kluci ze 601 RZ s 18 přehozeními a naprosto jednoznačně vyhrál tým Power Břeclav , kde naprosto famózně zabral Attila Szeman, který balvan v čase 45 vteřin dokázal přehodit devětkrát. K tomuto jedinečnému výkonu asi není co dodat.

Po sečtení výsledků tak vzešel vítězný tým z družstva Power Břeclav, těsně následován Bučovicemi a na třetím místě skončil tým 601 RZ Speciálních sil.

Kompletní výsledky týmů:

1. Power Břeclav

2. AČR Bučovice

3. 601 RZ Speciálních sil

4. 102. Průzkumný prapor

5. KVH 43 pěší pluk

6. Policie ČR Brno

7. AZ Krajské voj. velitelství Brno

8. Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad

9. PZ 42

10. AZ Krajské voj. velitelství Brno

Soutěž jednotlivců – koule

Do soutěže jednotlivců v kouli se přihlásilo šest borců. I když disciplína se zdá jednoduchá, ve skutečnosti poslat kouli o hmotnosti 7,25 kg do vzdálenosti deseti metrů je značně obtížné. O vysoké kvalitě této soutěže svědčí to, že ani jeden ze všech pokusů v soutěži jednotlivců nebyl pod hranicí 10 metrů. I Roman Dvořák, který skončil šestý, dokázal vrhnout kouli do vzdálenosti nádherných 10.67 metru. Pátý byl Kamil Pecháček, který poslal kouli do vzdálenosti 10,90 metru. Čtvrtý Pavel Hincák, jeden z nejvíce osvalených závodníků pokořil jedenáctimetrovou hranici výkonem 11,59 metru. O medaile se ale strhl pořádný souboj a bronz za fantastických 11,74 metru bral nestor a celoživotně sportem zapálený veterán Karel Černoch, který nám předvedl nejkrásnější pokusy, co se týče techniky. Karel je velký sportovec srdcem i duší a bronz mu patří zcela zaslouženě. To na druhém místě skončil Attila Szeman, který vrhá především silově. S technikou to nemá nic společného, ale jeho úsilí a síla jeho paží je neskutečná. Kouli poslal ke dvanáctimetrové hranici, na vzdálenost 11,81 metru. Celou tuto disciplínu ale ovládl Michal Przeczek, který je kombinací síly a techniky a naprosto bravurně házel téměř 13 metrů. Všichni jsme mu přáli překonání této mety, nicméně nakonec zůstala nepokořena a Michal zvítězil pokusem 12,95 metru.

Soutěž jednotlivců – mrtvý tah

Soutěž jednotlivců v mrtvém tahu je zlatý hřeb celého armádního „strongmana“. Bylo tomu tak i v minulých ročnících. Je však zajímavé sledovat, jak se závodníci rok od roku zlepšují a přes rok se na soutěž tvrdě připravují. Zejména v této disciplíně totiž padají výkony těch stejných borců až o desítky kilogramů vyšší než v předchozích ročnících. O kvalitě třetího ročníku svědčí fakt, že z 19 přihlášených soutěžících třináct překonalo hranici 200 kg, a další čtyři potom hranici 250 kg! Mezi soutěžícími byla i známá jména ze soutěží v trojboji, závodníci zde však nyní neprezentovali své sportovní oddíly, ale své jednotky, jako například výborný tahař Lukáš Kamenský, který tahal za Hasičský záchranný sbor. Soutěžící byli rozděleni do skupin podle hmotnosti do 90 kg, do 110 kg a nad 110 kg.

Kategorie do 90 kg byla obsazena sedmi borci. Sedmou příčku obsadil František Vintrlík vybojovanými 140 kg. Michal Vožda zvedl 160 kg a skončil šestý. Pátou pozici obsadil Robin Oswald s novým osobním rekordem 167,5 kg. David Červený pak již prolomil 200 kg hranici a o dalších 2,5 kg více zvedl bronzový Michal Firych. Stříbro putovalo k Petru Hofbauerovi za krásných 210 kg a vítězem se stal Martin Firych s 215 kg. Oba bratři Firychové tedy pokořili 200 kg a v příštím ročníku je jistě opět uvidíme zvedat nové osobáčky. Kategorie do 110 kg se stala nejnabitější s deseti borci na soupisce. Desátý Martin Rygel zvedl 160 kg. Jistě ho ale hřeje, že na přenášení břemene patřil tento nenápadný borec k největším hvězdám dne. Devátý Roman Dvořák je pořízek, a tak mu činka se 170 kg nečinila nijak velké potíže. Za 180 kg bral osmou příčku Kamil Pecháček a František Hrdlička, atlet s krásnou postavou nám ukázal, jak se zvedá 210 kg. Franta se zařekl, že natrénuje víc a těšíme se na něj opět na dalším ročníku. Ostřílený bourák naší soutěže Pavel Kalaš zlepšil výkon z loňska o celých 25 kg a předvedl nám platný pokus na 215 kg. Obdiv zaslouží věkem ještě junior Martin Hrabec, který zdolal neuvěřitelných 230 kg, a to ráno nastupoval na závod po noční šichtě. Pavel Hincák zabojoval s činkou 240 kg a skončil těsně za medailovými pozicemi. Bronz patřil Tomáši Bedřichovi, který si vytvořil osobní rekord 252.5 kg. Jeho poslední dva pokusy byly doslova vybojované, už už jsme mysleli, že to vzdá, ale nakonec činku dotáhl a zapsal tak platný pokus. Je to velký bojovník a bronz mu patří zaslouženě. Zraněný Marek Ruska, podpořený adrenalinem ze zranění chtěl ze soutěže vydolovat maximum a zvedl ještě o 2.5 kg více než Tomáš. Zapsal tedy 255 kg, což je i jeho nový osobní rekord. Naprosto bravurně si vedl vítěz Lukáš Kamenský, který zde prezentoval Hasičský záchranný sbor. Bohužel mu nevyšel pokus na fenomenálních 270 kg, ale i 260 kg, které měl zapsané mu stačilo na zlatou medaili. V nejtěžší váhové kategorii jsme se utkali pouze dva, já ráno navážil 121 kg a Dominik Eichler 113 kg. Dominik začínal na 200 kg, ale nakonec předvedl krásných 225 kg a bral stříbro. Já jsem týden před strongmanem na MČR nazvedal 940 kg takže jsem nepočítal s extra výkonem, nicméně výborné publikum a masivní podpora ostatních soutěžících mě dokázala vyburcovat k novému soutěžnímu osobnímu rekordu 350 kg. V přepočtu na Reshelovy body jsem tedy nasbíral 301,7 body, což bylo nejvíce.

Výsledky mrtvý tah :

Do 90 kg:

1 Martin Firych       215 kg

2 Petr Hofbauer     210 kg

3 Michal Firych        202,5 kg

4 David Červený     200 kg

5 Robin Oswald       167,5 kg

6 Michal Vožda        160 kg

7 František Vintrlík   140 kg

Do 110 kg:

1 Lukáš Kamenský   260 kg

2 Marek Ruska          255 kg

3 Tomáš Bedřich       252,5 kg

4 Pavel Hincák          240 kg

5 Martin Hrabec        230 kg

6 Pavel Kalaš            215 kg

7 František Hrdlička   210 kg

8 Kamil Pecháček      180 kg

9 Roman Dvořák        170 kg

10 Martin Rygel         160 kg

Nad 110 kg:

1 Radovan Kaděra     350 kg

2 Dominik Eichler       225 kg

 

Celá soutěž proběhla v naprosto unikátní atmosféře. Siláci z ozbrojených složek samozřejmě mezi sebou mají rivalitu, nicméně kolegiálnost a schopnost podporovat ostatní kamarády z jiných jednotek či ozbrojených složek je zde obrovská, a tak v podstatě všichni fandili všem. Počasí nám vyšlo na jedničku. Chtěl bych rovněž poděkovat všem, kteří se zúčastnili za naprosto příkladnou reprezentaci svých jednotek či rot, díky příkladnému vystupování všech nebylo třeba řešit nic jiného, než sportovní výkony. Také děkuji Františku Trávníčkovi, který umožnil průběh závodu v prostorách bývalé pohraniční roty ve Valticích a samozřejmě ještě jednou Karlu Černochovi, předsedovi jihomoravské jednoty ČsOL bez kterého by tato akce taky probíhala těžko.

Radovan Kaděra

 

 Attila Szeman                                                                 Marek Ruska

 

 

 

 

 

 

Pavel Hincák                                                                   Pavel Kalaš

  

 

 

 

 

 

 

 Vítězné družstvo

 

Federace

FČST pořádala

Logo s datem neprhledn male 2

Logo ME  male

FČST pořádá

MČSR v BP & Bicepsu

27. dubna 2024 - Vsetín

Pořadatel

Valach Power 

ME GPC 2024

15.-19.5.2024

Trutnov (ČR) 

(Trojboj, dřep, benč, biceps)

pořadatel

Powerlifting Trutnov

 

Naši sponzoři

 

  

 

 

 

 

Link na info

 

Bannery

Fotokarty členů

(Klikni na banner)

FČST je zapsána v OR u

Krajského soudu v Hradci

Králové, oddíl L, vložka 7922

 Tyto stránky jsou archivovány

Národní knihovnou ČR

 

 Partneři FČST

 

 

FČST je držitelem
licence GPC 2017

a licence GPA/IPO 2017


Návštěvnost

DnesDnes294
Za měsícZa měsíc12561
CelkemCelkem1076118
Vaše IP54.226.226.30
Přihlášení uživatelé 0
Návštěva 23
Teď on-line
-