1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

České úspěchy na světovém poháru WUAP v silovém trojboji

WUAP2011-02Ve dnech 4.-6. 11.2011 se v Maďarském městě Szeghalom konal světový pohár federace WUAP v benchpressu a silovém trojboji. Již ze startovních listin bylo patrno, že se bude jednat o zajímavou podívanou, neboť přihlášeno bylo na 170 silových atletů nejen z okolních zemí jako je Rakousko, Polsko, Slovensko či Německo, ale také závodníci z Litvy, Ukrajiny či Anglie.  

Soutěž probíhala ve velké sportovní hale, kde byl dostatek místa jak pro závodníky, tak pro přihlížející diváky, kterým byli vyhrazeny tribuny. Osobně jsem velmi uvítal prostornou rozcvičovnu, kde měl každý závodník kolem sebe dostatek prostoru pro kvalitní rozcvičení. Tyčí a kotoučů byl také dostatek. V pátek byla na programu pouze soutěž v benči, v sobotu pak trojboj lehčí kategorie a těžké trojbojařské kategorie byly v plánu na nedělní den.

Velká rozcvičovna pro závodníky World cupu

Česká výprava se dělila na dvě podskupiny, z nichž každá vycestovala reprezentovat samostatně. V první skupině byli naši veteránští benčaři,  kteří závodili již první den soutěže, tedy v pátek. Petr Chvátal ve váhové kategorii do 82.5 kg vybojoval příčku nejvyšší, tedy zlato, když  zabenčoval 122.5 kg. Stejně dobře si vedli také jeho kolegové z těžkých kategorií, kde Roman Pál z hmotnostní kategorie 110 kg vytlačil hezkých 190 kg a Václav Vimmer  z kategorie do 125 kg potom zabenčoval 185 kg. První tři zlaté si tedy v pátek připsali již naši benčaři.

Druhou skupinu, která bojovala až v neděli na závěr šampionátu, tvořili reprezentanti v trojboji z kategorie open. Jindřich Dressler startoval v kategorii do 110 kg a Radovan Kaděra v kategorii do 125 kg. Obě kategorie byly solidně obsazeny a tak se daly očekávat zajímavé souboje. I zde se však ukázalo, že rozhodčí ve WUAP nejsou o nic méně přísní než rozhodčí z jiných federací, a pro některé závodníky pak bylo nadlidské úsilí projít vůbec disciplínou dřepu, neboť nebyli schopni dávat platné hloubky. Proto také nakonec několik závodníků z těžkých kategorií závod ani nedokončilo a byli diskvalifikováni. Jindřich Dressler dokázal nazvedat v novém osobním rekordu krásných 830 kg. Konkrétně ve dřepu to bylo 330 kg, v benči 220 kg a v mrtvém tahu 280 kg. Posledním pokusem se Jindra pokoušel o 300 kg tah, bohužel to se mu zatím nepovedlo. Přesto jeho krásný součet stačil jen na čtvrté místo, z čehož Jindra moc nadšený nebyl, nicméně potvrdil, že patří k velmi dobrým „stodesítkařům“a je s ním třeba do budoucna počítat. Daleko lépe se vedlo Radovanu Kaděrovi. Ve dřepu měl uznáno také 330 kg, v benči už ale 250 kg a mrtvý tah, jeho oblíbená disciplína, byla třešnička nakonec. Hned základním pokusem naložil 300 kg, což bylo opravdu lehce zvládnuto. Druhým pokusem potom zatáhl stejně snadno 320 kg a jeho posledním pokusem, kde si nechal naložit činku na 335.5 kg, vytvořil nový světový rekord federace WUAP. Jeho celkový trojboj činil tedy 915.5 kg a ten mu také zajistil zlato.

Radovan Kaděra těsně před dotažením základního 300 kg pokusu

Celkový dojem závodníků z výpravy do Maďarska byl velmi pozitivní. Pravidla se dodržovala velmi striktně. Rozhodčí si hlídali nejen povolenou „výzbroj“ závodníků, ale také například časové limity jedné minuty, do které musí závodník započít svůj pokus. Časové prodlevy proto nevznikaly a závody běžely ve velmi rychlém tempu. Atmosféra byla pozitivně naladěna. Nesetkal jsem se s žádným výstupem nebo projevem negativních emocí jak za strany závodníků, tak rozhodčích či pořadatelů. Vše se řešilo v klidu a diplomaticky.

Výborně byla vyřešena i hudba, která dodávala závodu patřičné grády a před pokusem dokázala závodníky zdravě vyhecovat. Celá soutěž byla točena štábem kabelové televize a zájemci se mohli i živě dívat na přenos ze šampionátu z klidu a pohodlí svých domovů. I tohle je krok kupředu v posouvání našeho sportu blíže k obyčejné populaci, která náš sport až tolik nesleduje. Podobné věci začínají však být standardem i v jiných federacích silového trojboje, což je určitě pozitivní. Myslím že vývoj v tomto sportu v rámci všech federací také existuje a jeho celková propagace se hýbe směrem dopředu a je to velmi dobře.

                                       

Radovan Kaděra

FČST pořádala

Logo s datem neprhledn male 2

Logo ME  male