1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Články

Rozhovory po MS - Martina Daher

Martina Daher

Váhová kategorie: 67,5 kg

Věková kategorie: open

Výkony:   125- 70- 156 ( 4. pokus 160 WR)-351 (355) (Dřep – Bench – Mrtvý tah - Total)

Klub: Power Břeclav

 

Výkony Martiny na MS byly fantastické. Nebyly však náhodné. Martina se díky své houževnatosti a vůli každý rok zlepšuje. Postupně se tak během pár let propracovala mezi první dámy českého liftu.

Otázky

1)  Jak probíhala příprava na MS GPC?

Od mistrovství republiky jsem odpočívala a vypustila silové tréninky, shodila jsem 8kg na tělesném tuku, abych se vešla do kategorie do 60kg což se mi povedlo, ale v silové přípravě na svět jsem zpět nabrala 5 kilo na svalové hmotě a navážila 63,4 a tím jsem opět spadla do 67,5. Celkové přípravě jsem věnovala dva a půl měsíce, ale rozhodně to bylo dobré rozhodnutí, protože se mi tím výkon zvedl v součtu o 36kg.

2)   Jak jsi spokojena s dosaženými výsledky?

S výsledkem ve dřepu a mrtvém tahu jsem maximálně spokojena, vše jsem dala podle plánu a zvedla si osobní rekordy. Všechny pokusy jsem měla platné a největší radost jsem měla ze světového rekordu v mrtvole, který jsem dala třetím pokusem 156kg a poté ještě zvýšila čtvrtým na 160kg. Bench mě trošku zklamal. Nastoupila jsem příliš jistá na základ 70kg, který jsem schopná dát 3x v opakování, ale podcenila jsem to a udělala technickou chybu při prvním pokusu, povedla se mi druhým pokusem. Jenže pak jsem špatně taktizovala a přidala jsem na 80kg, původně jsem měla v plánu 82,5, který jsem chtěla jít třetím pokusem, ale zabila mě dlouhá stopka a pokus jsem nezvládla.

3)   Co tě na MS GPC nejvíce zaujalo?

Zaujala mě hlavně konkurence mezi ženami, z prvu jsem pomýšlela i na stupínkové místo v absolutce, ale když jsem viděla dámy v rozcvičovně, tak mi spadlo sebevědomí a málem jsem se zhroutila.  Kdyby se mi povedl bench, měla bych na 4. místo v absolutním pořadí, ale skončila jsem 5. což neberu jako ostudu při konkurencí, která se v Bardějově sešla.

4)    Máš nějaký rituál před pokusy (jaký)?

Nejspíš ano, ale jen podvědomě, nevím o něm. Mám spoustu práce sama se sebou, abych rozdýchala nervozitu a strach z vah, které mám naložené.

5)    Pomáhá ti hudba při pokusech (jaká)?

Dříve jsem byla přesvědčená, že ano, ale není tomu tak. Naučila jsem se soustředit na pokus a nevnímat moc okolí. Rozhodně mi pomáhá hudba při trénincích a tu si také pouštím v rozcvičovně, před jednotlivými disciplinami. Je to taková směska, samé srdeční záležitosti.

6)  Kdo byli tví tréninkoví partneři v přípravě na MS?

Tréninkový partner jsem já sama sobě a právě ta hudba kterou poslouchám. Občas si zatrénuji s mou bývalou tréninkovou partnerkou Katkou Krebsovou. Když se blížím k vrcholné přípravě, pomáhají mi a jistí mě kluci ze Stan gymu na Kladně, kde taky trénuji. Trénink si sestavuji sama a konzultuji je s některými zkušenými liftery a trenéry. Komunikuji se svými kolegy z oddílu a snažím se dostatečně poslouchat rady předsedy oddílu Radovana Kaděry, od kterého mám nejvíce informací co se týče silového trojboje. Také mi dost v přípravě aspoň co se konzultací o stravě a nových metodách tréninku pomáha naše profesionální vzpěračka a bývalá lifterka Pavla Kladivová a reprezentant v kulturistice Tomáš Kašpar.

7)  Kdo ti byl největší oporou v přípravě?

Krom těch které jsem již zmínila v předešlé odpovědi? To byli samozřejmě mí nejbližší, jmenovat nebudu oni sami dobře vědí. A také mě dost podporují mé členky ve fitku, které trénuji. Je to 500 ženských, takže podpora a motivace je obrovská.

8) Jaké jsou tvé záliby pro relaxaci?

Spánek a jídlo, to je něco co patří k celoroční přípravě. Jinak mám ráda aktivní odpočinek, jako pěší turistika, Bully sporty s mojí fenkou Megan a jakoukoliv jinou sportovní aktivitu, změna je vždy dobrá.

9)      Jaké jsou tvé plány pro rok 2013?

Abych řekla po pravdě, tak plány nejsou. Příprava byla hodně náročná a vyčerpávající.

Teď je čas na regeneraci, jak fyzickou, tak psychickou a až v lednu se budu rozhodovat dál. Doufám, že po tom co nepojedu lifterské tréninky celý podzim, dostanu po novém roce znovu chuť na těžké váhy a pustím se opět do kvalitní přípravy na republiku a až pak se uvidí co bude následovat. Rozhodně pokud u trojboje vydržím i na dále, cílem bude udržet tento výkon 355kg v součtu nejlépe v kategorii do 60kg, již na republice a pokud absolvuji ME a MS, tak rozhodně výkon zvýšit a znovu pokořit vlastní osobní rekordy a zautočit zase nějaký pěkný svěťáček, ten si přeci nenechám jen tak vzít....

Děkuji za rozhovor Martino. Ještě jednou gratuluji k pěkným výsledkům a držím palce pro další roky. (HL)

  

 

 

 

FČST pořádala

Logo s datem neprhledn male 2

Logo ME  male